wtorek, 27 czerwca 2017

Frittelle con burro di archidi (gluten free)

Mam dzisiaj dla Was coś pysznego, szybkiego w przygotowaniu (umiarkowanie) i przede wszystkim zdrowego - bo właśnie takie dania ostatnio goszczą u nas najczęściej. A co najważniejsze - dużo w tym słodyczy!


Lubicie naleśniki? Ja bardzo - ale już nie te tradycyjne, a bananowe - i na dodatek - bez glutenu!



Z podanych składników wyjdą Wam dwie duże porcje, pyszne, słodkie, uwielbiam!


Potrzebujesz 2 jaj, pół szklanki mąki owsianej, szczyptę proszku do pieczenia (mąka i proszek oczywiście bez glutenowe), łyżeczkę oleju kokosowego i banana. Ciasto ubijasz jak biszkopt, kolejno: białka, żółtka, suche składniki, olej i banan, który nada ciastu słodyczy. Wcześniej na dużej blasze do pieczenia połóż papier. Ciasto wylewaj łyżką na blachę formując okręgi. Piecz w temperaturze 180 stopni ok 10 minut. Po upieczeniu wystarczy je już tylko udekorować i zjeść!


A co położyć na wierzch? Najlepiej masło orzechowe! Takie własnej roboty bije na głowę wszystkie zakupione w sklepie (i jest o wiele tańsze!). Wystarczy zmiksować 400g orzechów, dodać łyżeczkę oleju kokosowego i odrobinę rzepakowego plus dużą łyżkę miodu. Miksuj całość aż uzyskasz pożądaną gładkość. Ja wolę mniej jedwabiste. Miód to hit w tym połączeniu, ja uwielbiam! Próbowaliście już?




I śniadanie gotowe! Moje chłopaki uwielbiają - bo przecież mama robi najlepsze naleśniki, czyż nie?


Życzę Wam pięknego dnia, a przepis proszę udostępniajcie - niech inne mamy też się dowiedzą!




6 komentarzy:

  1. Super przepis na pewno skorzystam i zrobie takie nalesniki <3

    OdpowiedzUsuń
  2. nie sądziłam, że przepis na masło orzechowe jest tak banalny !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię naleśniki, masło orzechowe również ale wspólnienich na talerzu nie miałam nigdy 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze takich naleśników. Wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  5. aż zgłodniałam... :P
    Obserwuję i zapraszam do mnie: http://thewomenlife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń