Intensywnie przyprawiona szarlotka z kremem z białej czekolady i odurzającym, domowym karmelem. To ciasto ma wszystkie jesienne smaki, które uwielbiam! Przepis obiecałam Wam już dawno - więc dzisiaj jest - nareszcie!
Lato się skończyło - a jesień wita nas ze wszystkimi swoimi smakami i aromatami. Obok gorącej czekolady, herbaty z miodem i cytryną, oraz kremu z dyni - na naszym stole koniecznie musi pojawić się to ciasto! Aromatyczne, smakowite i pełne bakalii, z solonym karmelem - wszyscy je uwielbiamy - więc może i Tobie zasmakuje?
Składniki
Na ciasto:
- 3 filiżanki mąki
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki oleju kokosowego (możesz zastąpić go po prostu olejem roślinnym)
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1,5 szklanki cukru
- 3 duże jaja
- 3 do 4 jabłek
- Dodatkowo możesz przygotować rodzynki, żurawinę i orzechy.
Krem z białej czekoady:
- 600g białej czekolady
- 200ml śmietany słodkiej 30%
Krok po kroku
Ciasto:
- Przesiej i wymieszaj razem suche składnik.i
- Wymieszaj mokre składniki w dużej misce, możesz użyć miksera dla ułatwienia sobie pracy.
- Do mokrych składników dodawaj partiami te suche i delikatnie mieszaj szpatułką do uzyskania jednolitej masy.
- Zetrzyj jabłka i dodaj do ciasta.
- Rodzynki i żurawinę wymieszaj z łyżką mąki ziemniaczanej - dodaj do ciasta. Możesz dodać również ulubione orzechy.
- Podziel gotowe ciasto na trzy równe części, posmaruj okrągłą formę (fi18) masłem i przelej pierwszą część ciasta.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut lub do momentu.
- Powtórz pieczenie z pozostałymi dwoma częściami ciasta.
- Upieczone blaty przykryj lnianą ściereczką i pozostaw na noc do ostygnięcia.
Krem czekoladowy:
- W rondelku podgrzej śmietanę, prawie do wrzenia.
- Połamaną czekoladę przełóż do miski i zalej gorącą śmietaną.
- Mieszankę pozostaw na ok 5 minut.
- Teraz możesz wymieszać całość, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Gdy krem wystygnie wstaw go do lodówki i zostaw na co najmniej 12 godzin, optymalnie 24. (Możesz też zostawić krem w zamrażarce - wtedy będzie gotowy szybciej.)
- Dobrze schłodzony krem wyjmij z lodówki, prze ok 10 minut ubijaj go mikserem na najwyższych obrotach.
Karmel:
- Połącz składniki w małym garnuszki.
- Podgrzewaj na średnim ogniu ciągle mieszając.
- Gotuj przez 7-8 minut, aż zgęstnieje i pozostaw do ostygnięcia.
I już prawie koniec! Teraz tylko wystarczy nasączyć blaty ciasta, przełożyć kremem i udekorować. Pamiętaj, aby ukończone ciasto pozostawić w lodówce na kilka godzin, albo całą noc - jest wtedy zdecydowanie smaczniejsze, ale i bardziej zwarte podczas krojenia.
Kto się skusi - zapewniam, że nie pożałuje. Doskonałe ciasto na jesienne popołudnia i wieczory, zachwyci każdego!
Hej! Jeśli podoba Ci się ten przepis lub już go wypróbowałeś - daj mi koniecznie znać w komentarzu! Ciekawa jestem, czy smakowało :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz