poniedziałek, 29 października 2018

Apple Spice Cake - czyli szarlotka, jakiej jeszcze nie jadłeś!




Intensywnie przyprawiona szarlotka z kremem z białej czekolady i odurzającym, domowym karmelem. To ciasto ma wszystkie jesienne smaki, które uwielbiam! Przepis obiecałam Wam już dawno - więc dzisiaj jest - nareszcie!


Lato się skończyło - a jesień wita nas ze wszystkimi swoimi smakami i aromatami. Obok gorącej czekolady, herbaty z miodem i cytryną, oraz kremu z dyni - na naszym stole koniecznie musi pojawić się to ciasto! Aromatyczne, smakowite i pełne bakalii, z solonym karmelem - wszyscy je uwielbiamy - więc może i Tobie zasmakuje?


Składniki

Na ciasto:

  • filiżanki mąki 
  • łyżeczki zmielonego cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki imbiru 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • łyżeczka  cukru wanilinowego 
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • łyżeczka soli 
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego (możesz zastąpić go po prostu olejem roślinnym)
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego 
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1,5 szklanki cukru
  • duże jaja
  • 3 do 4 jabłek 
  • Dodatkowo możesz przygotować rodzynki, żurawinę i orzechy.

Krem z białej czekoady:

  • 600g białej czekolady
  • 200ml śmietany słodkiej 30%

Karmel:

  • szklanka brązowego cukru
  • łyżek masła 
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli

Do nasączenia ciasta:

  • woda
  • cukier 
  • sok z cytryny

Krok po kroku

Ciasto:

  1. Przesiej i wymieszaj razem suche składnik.i
  2. Wymieszaj mokre składniki w dużej misce, możesz użyć miksera dla ułatwienia sobie pracy.
  3. Do mokrych składników dodawaj partiami te suche i delikatnie mieszaj szpatułką do uzyskania jednolitej masy.
  4. Zetrzyj jabłka i dodaj do ciasta.
  5. Rodzynki i żurawinę wymieszaj z łyżką mąki ziemniaczanej - dodaj do ciasta. Możesz dodać również ulubione orzechy.
  6. Podziel gotowe ciasto na trzy równe części, posmaruj okrągłą formę (fi18) masłem i przelej pierwszą część ciasta.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut lub do momentu.
  8. Powtórz pieczenie z pozostałymi dwoma częściami ciasta.
  9. Upieczone blaty przykryj lnianą ściereczką i pozostaw na noc do ostygnięcia.

Krem czekoladowy:

  1. W rondelku podgrzej śmietanę, prawie do wrzenia.
  2. Połamaną czekoladę przełóż do miski i zalej gorącą śmietaną.
  3. Mieszankę pozostaw na ok 5 minut.
  4. Teraz możesz wymieszać całość, aż do uzyskania jednolitej masy.
  5. Gdy krem wystygnie wstaw go do lodówki i zostaw na co najmniej 12 godzin, optymalnie 24. (Możesz też zostawić krem w zamrażarce - wtedy będzie gotowy szybciej.)
  6. Dobrze schłodzony krem wyjmij z lodówki, prze ok 10 minut ubijaj go mikserem na najwyższych obrotach.

Karmel:

  1. Połącz składniki w małym garnuszki.
  2. Podgrzewaj na średnim ogniu ciągle mieszając.
  3. Gotuj przez 7-8 minut, aż zgęstnieje i pozostaw do ostygnięcia.


I już prawie koniec! Teraz tylko wystarczy nasączyć blaty ciasta, przełożyć kremem i udekorować. Pamiętaj, aby ukończone ciasto pozostawić w lodówce na kilka godzin, albo całą noc - jest wtedy zdecydowanie smaczniejsze, ale i bardziej zwarte podczas krojenia.

Kto się skusi - zapewniam, że nie pożałuje. Doskonałe ciasto na jesienne popołudnia i wieczory, zachwyci każdego!

Hej! Jeśli podoba Ci się ten przepis lub już go wypróbowałeś - daj mi koniecznie znać w komentarzu! Ciekawa jestem, czy smakowało :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz